Akupunktur, Metformin eller livsstilsråd till kvinnor med övervikt och PCOS

Denna studie är avslutad och tar tyvärr inte emot flera anmälningar!
Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en vanlig hormonell och metabol störning som drabbar ca 10 % av kvinnor i fertil ålder. PCOS är förknippat med ägglossningsrubbningar, övervikt/fetma, insulinokänslighet (förstadie till diabetes typ 2) och en ökad risk för utveckling av metabola syndromet är vanligt förekommande.

Vi undersöker nu effekten av livsstilsråd med eller utan akupunktur eller läkemedelsbehandling med metformin under 4 månader för att förbättra insulinkänsligheten och menstruationsfunktion.

För att kunna delta ska du vara boende i Storstockholm

-Vara mellan 18-40 år.

-Du behöver ha symtom som kan tyda på att du har PCOS, som oregelbunden mens, problem med ökad behåring eller acne.

-Du ska vara överviktig med ett BMI över 25.

-Du får inte använda något hormonellt preventivmedel.

-Inte ha varit gravid eller ammat senaste 6 månaderna.

-Inte röka/snusa.

I studien ingår 4 besök som görs här på Karolinska sjukhuset i Solna. Blod och vävnadsprov tas och vi kommer även att studera påverkan på livskvalitet och psykisk hälsa genom att du får besvara enkäter. Vidare genomförs glukosbelastning samt röntgenundersökning. Besöken på vår klinik bokas in i relation tills din menscykel vilket kräver viss flexibilitet från din sida, besöken tar ca 4 h.

Om du hamnar i akupunkturgruppen så krävs det 2 behandlingar/vecka under 4 månader.

Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, olika sjukvårdsenheter inom Stockholmsläns landsting och utförs på Kvinnohälsan, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

Om du är intresserad och vill veta mer är du välkommen att höra av dig till forskningsbarnmorska Lotta Blomberg tel. 08-51773782, mobil 0736-251825, e-post: kvinnohalsan.kk.karolinska@sll.seUpplagd: 30/03-16. Senast ändrad: 08/07-19. Ansvarig för studien och informationen på denna sida är Liselott Blomberg.