Vi söker deltagare till en kostintervention

Denna studie är avslutad och tar tyvärr inte emot flera anmälningar!
Vill du bidra till forskning som potentiellt kan göra det möjligt för personer med celiaki att äta vete i framtiden? I en forskningsstudie vill vi undersöka om två godkända livsmedelstillsatser kan hindra gluten i bröd från att modifieras så att det blir skadligt för glutenintoleranta.

Du kan delta i studien om du:
- Är man eller kvinna i åldern 18–50 år
- Har ett BMI mellan 18,5 och 30
- Inte är rökare eller snusar

Du kan inte delta i studien om du:
- Har celiaki
- Har annan mag-tarmsjukdom
- Är gravid eller ammar

Studien pågår i 4 veckor där du kommer att äta en glutenfri kost och varannan vecka även en frukostfralla med vete dagligen, med eller utan tillsatser. Du kommer inte att veta vilken typ av bröd du äter. Under hela perioden kommer du att få gratis glutenfria produkter så som pasta, ris och bröd. Vi kommer att vilja träffa dig för samtal och provtagning på Sahlgrenska i Göteborg på eftermiddagar en gång i veckan, ca 30–45 minuter per gång (5 ggr totalt). Planerad interventionsstart är 28 september 2020.

För att avgöra om du kan vara med i studien behöver vi träffa dig en gång innan detta (ca 30 minuter) i augusti/september och du får en kostnadsfri hälsoundersökning där vi t.ex. kontrollerar att du inte har celiaki eller annan mag-tarmsjukdom. Du kan när som helst, utan vidare förklaring, avbryta ditt deltagande i studien.

Studien är godkänd av etikprövningsmyndigheten.

Studien genomförs av avdelningen för livsmedelsvetenskap, institutionen för biologi och bioteknik, Chalmers tekniska högskola.

Upplagd: 12/08-20. Senast ändrad: 12/10-20. Ansvarig för studien och informationen på denna sida är Nathalie Scheers.